Historia

Föreningen bildas
Onslunda Idrottsförening, med fotboll som viktigaste gren, bildades den 11 maj 1943. Föreningen började 1944 med ett fotbollslag för vuxna pojkar men växte fort och hade 1952, A-lag, B-lag och pojklag, och kunde 1967 framvisa en verksamhet uppdelad på sektioner inom fotboll, friidrott, idrottsplats, ekonomi och fritid. Ett modernt klubbhus stod färdigt 1966 tack vare ett kommunalt anslag samt många frivilliga arbetstimmar.

Framgångsrik verksamhet
1973 bildades en speciell sektion för ungdomsfotbollen och man började med motionssimning. 1976 omfattade fotbollsektionen 6 lag med seriespel, A- och B-lag för herrar, juniorlag och 12- och 14-årslag för pojkar. Detta år startades det även ett damlag i Onslunda IF för första gången. Redan 2 år senare utökades verksamheten med ett 14-årslag för flickor. 1976 var även året då PR-sektionen, som ansvarat för utgivningen av Blåmärket, bildades.

Under 70- och början av 80-talet var Onslunda IF:s A-lag för herrar ett stabilt div 5-lag och reservlaget härjade bland annat i division 1 Skåne. Damlaget som skördat stora framgångar vann 1995 division 3 och gick upp i division 2. Sejouren blev dock ettårig men man har sedan dess antingen varit ett stabilt topplag i division 3 eller gjort kortvariga besök i division 4.
2018 lades damlaget ned.

Ungdomssidan har genom åren i olika tappningar, både på pojk- och flicksidan, skördat stora triumfer i serie- och cupspel.

Det var även under 80-talet som karnevalerna från 50- och 60-talet återupplivades. Karnevalen 1984 blev så lyckad att två år senare var det dags för nästa. Många var inblandade men om någon ska nämnas vid namn så är det OIF:s dåvarande ordförande Bertil Malmborg, tillika karnevalsgeneral vid båda tillfällena.

Katastrofen är ett faktum
Det var då det som inte fick hända hände. 1986 brann klubbvillan delvis ner. Priser, troféer, standarer och mycket av föreningens historia blev lågornas rov och gick upp i rök. En motgång som heter duga men, men…uppförsbacke ger starka ben och det är i motgången som karaktären danas.
Dessbättre kunde föreningens fotografier restaureras genom förtjänstfullt arbete av Christer Rasmusson.
OIF:s medlemmar ställde upp och med gemensam ansträngning byggdes inte bara klubbvillan upp, den byggdes även till. Med en ny och modern klubbvilla befann sig föreningen faktiskt i en bättre sits än innan branden. 1986 var också det år då föreningens första kanslist började arbeta för klubben medan OIF haft en vaktmästare sedan 1980.

Sporthallen blir till
Det fanns planer på att bygga en ny sporthall i Tomelilla kommun i början av 90-talet. Stärkta av framgången med uppbyggnaden av klubbvillan gav sig OIF in i leken och erbjöd kommunen att, för en betydligt lägre kostnad, projektera en sporthall i Onslunda istället för i huvudorten Tomelilla. Kommunen var kallsinnig men OIF gav sig inte och påverkansarbetet gav till slut resultat och en hall, som fick namnet Odenslundshallen, stod färdig att invigas den 3 december 1994. Sedan dess har sporthallen använts till allt från cuper till konserter och julmarknader.